пʼятниця, 13 березня 2020 р.

Все про Коронавірус: сухі факти.

1. nCoV менш вірулентний (патогенний), ніж попередній коронавірус, що спричинив пандемію у 2003 році, SARS, від якого загинули 10% хворих, чий діагноз був лабораторно підтверджений. Поки що новий вірус спричинив важкі респіраторні захворювання приблизно у чверті пацієнтів та продемонстрував летальність у 2–3% випадків (знову-таки, лабораторно підтверджених).

2. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, інкубаційний період – тобто проміжок часу, коли людина вже заразилась, але ще не виявляє симптомів – становить від двох до 10 днів. Водночас китайські дослідники заявляють про випадки, коли інкубаційний період становив аж 27 днів. З першого дня інкубаційного періоду людина вже може заражати оточуючих.
За словами китайських епідеміологів, китайський коронавірус «любить» холод, а тому має піти на спад із приходом тепла. 
3.Головна небезпека від китайського коронавірусу полягає у тому, що він вражає легені та може викликати тяжку форму пневмонії.
Пацієнти, які перехворіли на коронавірус, набувають імунітет проти збудника – так само, як у більшості випадків із вітряною віспою чи кором. 
4. Що ж допоможе вберегтися?
уникнення близьких контактів із хворими. Щоб заразитися, на слизові оболонки людини має потрапити певна кількість біоматеріалу – слини чи слизу – від хворої людини.
миття рук та використання дезінфікуючих засобів. За даними МОЗ, коронавірус може виживати на різних поверхнях лише протягом кількох годин. Теоретично можливо заразитися, якщо торкнутися, приміром, поручнів у громадському транспорті чи верхнього одягу людей, а потім потерти око цією рукою. Центр із контролю та профілактики захворювань у США радить мити руки впродовж не менш як 20 секунд.
збалансоване харчування, вживання достатньої кількості рідини, достатня тривалість сну. Це не пусті слова, бо ослаблений втомою, нестачею вітамінів, клітковини та рідини організм більш вразливий до інфекційних захворювань.
провітрювання та зволоження повітря у приміщенні. Американський телеканал National Geographic провів дослідження і з’ясував, що якщо у літаку перебуватиме один хворий на 2019-nCoV, то теоретично від нього можуть заразитися близько шести осіб. Секрет у тому, що повітря у літаку ретельно очищується завдяки фільтрам – воно повністю оновлюється щодві хвилини. За аналогією, провітрювання приміщення може знизити ризики розповсюдження хвороби серед мешканців квартири чи будинку.
відмова від сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження. Вірус 2019-nCoV зоогенний. Це означає, що спершу він поширювався між тваринами, а в якийсь момент мутував і поширився від тварини до людини. Задля уникнення зараження рекомендується нівелювати контакти із тваринами та їхніми біоматеріалами – кров’ю, сирим м'ясом.

Пам'ятайте і будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар